![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Perifericele sunt dispozitive hardware specializate care realizeaza functia de intrare/iesire a sistemului de calcul. Perifericele standard sunt: tastatura, mouse-ul (periferice de intrare ), monitorul si imprimanta (periferice de iesire ). Alte periferice sunt: scanner-ul, trackball-ul, camera video, aparatul foto digital, ecranul cu atingere (touch screen) periferice de intrare, modemul (periferic de intrare-iesire ) si altele.
Tastatura (keyboard) este un dispozitiv de introducere a datelor prin apasarea tastelor (keys). Un mic procesor pe 8 biti din interiorul tastaturii verifica periodic starea tastelor si transmite tastele apasate sau eliberate, unui alt procesor de pe placa de baza ( controller de tastatura ). La rândul sau, acesta comunica informatia, prin magistrala, procesorului principal, care o transmite programelor (în final, litera tastata apare de exemplu în Notepad).
Modul de aranjare a tastelor ( layout ) si chiar caracterele de pe taste sunt adaptate limbii folosite, existând layout: US (standard) QWERTY. . . , francez AZERT. . . , românesc QWERTZ. . . , etc.
Mouse-ul este un dispozitiv de indicare (pointing device) care functioneaza prin rotirea unei bile pe un suport (pad). Exista si mouse-uri optice (fara bila) si chiar wireless (fara fir).
Folosirea mouse-ului genereaza semnale care sunt transmise prin fir controller -ului de mouse de pe placa de baza iar acesta, prin magistrala, transmite procesorului principal coordonatele pointerului (sagetii) de mouse si operatia efectuata (clic, dublu clic, etc).
Monitorul afiseaza informatia pe ecran (display). Caracteristicile de baza ale unui monitor sunt:
Tipul constructiv . Poate fi: CRT (Cathodic Ray Tube) asemanator ca aspect si mod de functionare cu aparatele TV (dar cu rezolutie si rata de refresh mult mai mari) si LCD (Liquid Cristal Display) care ocupa mai putin spatiu (fiind plate), oferind si o imagine mai buna.
Diagonala . Este distanta, în inci, dintre doua colturi opuse ale ecranului (ex.: 14", 15", 17", 19", 21") pretul monitorului crescând spectaculos cu fiecare inch în plus.
Rezolutia . Este numarul de pixeli pe orizontala ´ numarul de pixeli pe verticala . Exemple: 640 ´ 480, 800 ´ 600, 1024 ´ 768. O rezolutie mai mare permite vizualizarea mai multor obiecte pe ecran si de dimensiuni mai mici.
Rata de refresh . Rata (frecventa) de împrospatare (refresh) este numarul de afisari ale imaginii pe secunda si se masoara în Hz (ex. 60, 75, 85, 100Hz). Valoarea posibila a ratei de refresh scade odata cu cresterea rezolutiei si a numarului de culori folosite.
N O rata de refresh mica la monitoarele CRT sub 70 Hz face ca imaginea sa tremure, fiind daunatoare pentru ochi.
N Monitoarele CRT emit radiatii. De aceea, standardele impun construirea de monitoare cu nivel de radiatii cât mai scazut ( low radiation ). Se considera ca se poate lucra încontinuu în fata unui monitor CRT, fara probleme de sanatate, aproximativ 6 ore.
Imprimanta (printer) permite tiparirea informatiilor. Caracteristicile de baza ale imprimantelor sunt:
Tipul constructiv . Cele mai des întâlnite sunt urmatoarele trei tipuri:
Imprimante matriciale care functioneaza prin percutarea hârtiei cu ajutorul unor tije ("ace");
Imprimante cu jet de cerneala care functioneaza cu ajutorul unui jet de particule fine de cerneala (ink) de diferite culori;
Imprimante laser care functioneaza prin depunerea pe un cilindru, cu ajutorul unei raze laser, a unui praf (toner) asemanator celui de carbune, cilindrul rulând apoi peste foaia de hârtie.
Rezolutia . Este numarul de puncte ( dots ) afisate pe inch (unitate de masura pentru lungime) si se masoara în DPI (dots per inch).
Viteza . Se masoara în PPM (pagini pe minut). Tipic, aceasta este de 4 -12 ppm.
Formatul . Este dimensiunea maxima a hârtiei pe care poate tipari imprimanta A2, A3, A4, etc.
Prezentam în continuare, pe scurt, alte dispozitive periferice si rolul fiecaruia:
Scanner-ul permite transferarea unei imagini de pe foaia de hârtie în calculator.
Trackball-ul este asemanator mouse-ului, cu diferenta ca este fix, iar bila este situata deasupra.
Camera video permite transferul secventelor video înregistrate, în calculator.
Aparatul foto digital permite transferul fotografiilor realizate pe cartele speciale, în calculator.
Ecranul cu atingere permite selectarea obiectelor de pe ecran prin atingere directa.
Creionul optic permite executarea de desene si chiar scrierea, direct pe ecranul calculatorului.
Modemul este folosit pentru conectarea calculatorului la Internet sau la o retea.
Placa TV permite vizionarea emisiunilor TV pe ecranul calculatorului.
Unitati de stocare externe stocheaza date ce pot fi preluate din/transferate în calculator. Ex: memorii fla sh, unitati CD-RW si DVD-RW externe.