![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Pornirea calculatorului (numita boot sau boot - up ) este încarcarea unui sistem de operare în memoria de lucru (RAM). Odata ce sistemul de operare este încarcat (si vedem de exemplu ecranul initial al Windows), putem rula aplicatiile dorite. Termenul “boot” (bocanc) este derivat din “ bootstrap ” = banda îngusta de la spatele unui bocanc, de care se trage pentru a-l încalta. În mod asemanator, bootarea unui sistem de operare se face prin încarcarea unui mic program care preia controlul calculatorului, încarcând la rândul sau întregul sistem de operare.
Modul de bootare depinde de partitionarea harddisk-ului si de sistemul de operare (OS) bootat. Etapele principale sunt urmatoarele:
Dupa pornirea calculatorului, CPU preia controlul acestuia si executa instructiunile din programul ROM BIOS aflat în memoria ROM (Read Only Memory), care este un cip de pe placa de baza. Programul BIOS este deja disponibil deoarece este implementat în cipul ROM, al carui continut nu se sterge la oprirea calculatorului.
BIOS realizeaza initial un test ( POST - power-on self test) pentru a se asigura ca toate componentele calculatorului sunt operationale (ex: calculatorul nu porneste fara memorie de lucru).
Ultima parte din instructiunile BIOS contine rutina de boot . Aceasta este programata sa citeasca primul sector al primului harddisk (o zona de 512 octeti) unde se gaseste MBR ( master boot record ) s i sa copieze informatia din acest sector într-un anumit loc din RAM (la adresa hexazecimala 7C00).
MBR contine un program master boot si o tabela de partitii (partition table) care descrie partitiile harddisk-ului. Rutina de boot din BIOS executa programul master boot, care apoi continua bootarea. Programul master boot citeste tabela de partitii a discului pentru a determina care partitie primara este activa . Daca exista o singura partitie primara, este bootat OS de pe aceasta.
Daca harddisk-ul contine mai multe partitii primare, fiecare partitie bootabila are propria sa înregistrare de boot ( boot record ) stocata în primul sau sector. Aceasta contine un program de boot ( loader ) special pentru OS instalat (înregistrarea de boot specifica OS este scrisa pe partitie cu ocazia formatarii logice, dar poate fi si adaugata mai târziu folosind utilitare specifice OS, precum SYS pentru MS-DOS, LILO pentru Linux, etc.) .
Dupa identificarea partitiei active, programul MBR lanseaza programul de boot al acesteia.
La rândul sau, programul de boot încarca fisierele necesare ( nucleul OS) si porneste sistemul de operare.
Dupa ce toate fisierele sistemului de operare au fost încarcate, sistemul de operare primeste controlul computerului si realizeaza comenzile initiale cerute, afisând fereastra de logon (pentru intrarea în Windows).
Dupa logon se încarca programele din grupul Startup (lansate automat odata cu OS), dupa care se asteapta contactul interactiv cu utilizatorul.
@ BIOS functioneaza chiar si când calculatorul este oprit ! Datorita acestui fapt, unele calculatoare pot fi pornite prin apasarea unei taste (Power) sau cu dublu clic pe mouse.
@ Windows 3.x si Windows 95/98 booteaza numai de pe partitia primara activa aflata pe primul harddisk. Windows NT si XP pot boota si de pe o partitie logica, dar programul de boot trebuie sa fie pe partitia primara activa de pe primul harddisk.
@ Este posibil, în functie de configurarea BIOS, ca înregistrarea de boot (boot record) sa fie cautata mai întâi pe discheta sau chiar pe CD – aceste discuri speciale se numesc sistem sau bootabile . Daca exista o discheta în unitate, dar nu este discheta sistem, BIOS afiseaza un mesaj corespunzator, iar daca CD-ul din unitate nu este bootabil, BIOS încearca în continuare bootarea de pe urmatorul disc (ex: harddisk).
@ Loaderul (programul de boot) încarca fisierul sistem initial (ex. IO.SYS, care include un program numit SYSINIT) în RAM de pe discheta sau harddisk, iar acesta încarca nucleul si apoi restul sistemului de operare în RAM. În acest moment, înregistrarea de boot din RAM nu mai este necesara si poate fi suprascrisa cu alte date.
@ Nucleul sistemului de operare ramâne rezident în RAM pâna la oprirea calculatorului. Dintre componentele nucleului Windows încarcate la bootare mentionam:
IO.SYS - fisierul initial (care include SYSINIT).
Un fisier sistem care stie sa lucreze cu BIOS-ul (ex: MSDOS.SYS). Este încarcat de SYSINIT.
Un fisier de configurare a sistemului (ex. CONFIG.SYS). Informatiile din acesta comunica loaderului ce fisiere speciale ale sistemului de operare trebuie încarcate. Unele din acestea sunt driverele de echipament (device drivers) .
Un fisier care spune ce aplicatii sau comenzi doreste utilizatorul sa fie incluse sau procesate ca parte a procesului de bootare (în DOS – AUTOEXEC.BAT, în Windows – WIN.INI ).
Dupa pornirea calculatorului, apare mesajul " Press DEL to enter setup" sau alteori "Press F2 to enter setup" (Tastati [...] pentru configurare). Nu apasam aceasta tasta decât daca este necesara configurarea low-level, din BIOS, a calculatorului.
N Operarea în BIOS se face cu mare atentie, existând riscul defectarii computerului.
Daca dorim sa vedem mai mult timp informatiile despre calculator afisate de BIOS la pornire, tastam PAUSE. Când am terminat, apasam orice tasta (ex: litera) pentru continuare.
Daca apare mesajul "Press any key to continue" (Apasati orice tasta pentru a continua), precedat de descrierea problemei aparute, apasam o tasta pentru continuarea încarcarii Windows.
Mesajele "No system disk or disk error" (Nu exista disc sistem sau exista o eroare pe disc) sau "Invalid system disk" (Disc sistem invalid) – anunta ca nu s-a gasit sistemul de operare sau ca harddisk-ul este defect (si trebuie înlocuit). O alta cauza frecventa a aparitiei acestor mesaje este prezenta unei dischete non-sistem în unitate; în acest caz, scoatem discheta si apasam o tast a pentru continuare sau resetam calculatorul.
@ Calculatorul poate fi pornit cu o discheta sistem în unitate, cum vom vedea la "Operatii cu discuri".
Pentru computerele legate la retea, sau folosite de mai multi utilizatori, la pornire apare o caseta de logon pentru introducerea numelui de utilizator si parolei. Pentru intrarea în XP:
Pornim calculatorul, aparând pe ecran conturile utilizatorilor; facem clic pe unul dintre acestea, aparând o fereastra ca în figura de mai jos.
Introducem parola. Daca aceasta contine majuscule, ele trebuie introduse ca atare. Pentru ca altcineva sa nu vada ceea ce tastam, caracterele sunt înlocuite cu puncte.
Introducerea parolei
3. Apasam ENTER sau facem clic pe butonul .
Pentru ajutor în caz ca uitam parola, apasam butonul , aparând un sfat (hint).
@ Butonul Turn Off Computer , de la baza ecranului, ne permite sa închidem rapid calculatorul.
Safe Mode (Modul sigur) este o versiune simplificata de Windows, folosita pentru depanare (daca apar probleme la încarcarea sa normala). Pentru a intra în Safe Mode, apasam tasta F8 la pornire (imediat înainte de începerea lansarii Windows) si din meniul aparut alegem Safe Mode, sau apasam direct tasta F5 .
În continuare, încercam remedierea problemei respective, apoi repornim calculatorul (Start – Shut down – Restart).
Schimbarea utilizatorului, pentru a folosi alt cont de Windows, se face astfel:
Alegem optiunea Log Off din meniul Start
În fereastra Log Off, apasam butonul Log Off.
Apare din nou ecranul de logon, în care alegem alt utilizator.
Apas am butonul Start , apoi alegem optiunea Turn Off Computer . În fereastra Turn Off Computer, selectam una din optiunile:
Turn Off (închidere definitiva)
Restart (închiderea, apoi repornirea calculatorului)
Hibernate (salvarea datelor din memoria RAM, pe harddisk, apoi închiderea calculatorului). La viitoarea pornire, încarcarea Windows va decurge mult mai repede deoarece se folosesc datele deja memorate pe harddisk, care sunt încarcate din nou în memoria RAM).
@ Uneori, optiunea Hibernate apare numai daca tinem apasata tasta SHIFT.
@ Calculatoarele cu sursa ATX pot fi oprite si apasând butonul Power de pe fatada unitatii centrale, sau, în cazuri extreme, mentinând apasat acest buton 5 secunde. La calculatoarele mai vechi acest lucru nu este recomandabil, aparând erori de memorare a datelor (lost clusters).