BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

3. 3. Obiecte de control

Windows ofera o interfata grafica ( GUI – Graphical User Interface) prin care utilizatorul executa comenzi si programe, sau alege anumite op t iuni, folosind elemente grafice numite obiecte de control : butoane, bare de instrumente, meniuri, casete de validare, liste, casete numerice s i de editare, pagini de proprietati si casete de dialog.

Obiecte de control: 1-buton de comanda, 2-buton radio, 3-caseta de dialog, 4-bara de instrumente, 5-meniu, 6-caseta de validare, 7-lista deschisa, 8-lista ascunsa (caseta derulanta sau combo box), 9-caseta numerica, 10-caseta de editare, 11-pagina de proprietati.

3. 3. 1. Butoane

Butoane de comanda

Numite si declansatoare, permit declansarea actiunii sugerate de textul (eticheta) de pe buton (de exemplu, OK = Acceptare, Cancel = Anulare, etc. ).

Daca butonul are marginile îngrosate, el este activat . În acest caz, el se apasa tastând ENTER (echivalent cu clic pe buton). Într-un grup de butoane de comanda, activarea altui buton se face cu tastele directionale sau TAB.

Apasarea unui buton se poate realiza si tastând ALT + litera subliniata (hotkey) din eticheta butonului (sau, uneori, direct litera subliniata). Exemplu: AL T + S pentru S ave.

Butoane radio

Sunt butoane circulare ce permit selectarea unor optiuni, fiind asemanatoare cu butoanele de schimbare a frecventei la aparatele radio: numai unul este apasat la un moment dat.

Activarea butonului radio se face prin clic si semnifica acceptarea optiunii scrise alaturat. Folosind tastatura, ne deplasam mai întâi la butonul dorit cu tastele directionale (butonul aparând înconjurat de un cadru cu linie punctata), apoi tastam SPACE .

3. 3. 2. Bare de instrumente

Barele de instrumente sunt ferestre speciale ce contin butoane de comanda si alte obiecte de control (casete numerice, liste derulante) pentru executarea mai rapida a anumitor operatii.

Ele pot fi mutate în alta pozitie, astfel:

P1 . Se pozitioneaza cursorul de mouse într-o zona libera de pe bara (nu deasupra unui buton; se prefer a capatul din stânga al barei)

P2 . Tinând apasat butonul stânga de mouse, se trage bara în pozitia dorita.

BUTOANE DE OPTIUNE . Butoanele de optiune apar automat activate (evidentiate), respectiv neactivate, daca optiunea corespunzatoare este activata , respectiv dezactivata. De exemplu, daca plasâm în Word, cursorul de scriere într-un cuvânt scris cu litere aldine (îngrosat) si aliniat la stânga, apar automat activate butoanele Bold (Aldin) si Allign Left (Aliniere la stânga)– vezi figura:

3. 3. 3. Meniuri

Meniurile sunt dreptunghiuri continând liste de optiuni sau comenzi. Meniurile pot fi:

•  orizontale – numite si bare de meniu, au op t iunile scrise pe orizontala. Apar în partea superioara a ferestrelor de aplicatie.

•  verticale – apar din meniurile orizontale sau când se executa clic dreapta. În acest ultim caz, meniul se numeste contextual , deoarece optiunile si comenzile continute depind de locul sau obiectul respectiv.

Meniuri: 1-orizontal, 2-vertical, 3-contextual

Optiunea activata din meniu este marcata printr-un cursor viu colorat, iar deplasarea de la o optiune la alta se face miscând mouse-ul sau folosind tastele directionale.

Executarea optiunii de meniu activate se face cu clic stânga sau tastând ENTER.

Închiderea meniului (fara a alege nimic) se face cu clic în afara acestuia sau tastând ESC.

Particularitati ale optiunilor de meniu

•  optiunea este scrisa estompat – ex: – comanda nu este disponibila. Ex: în Word, optiunea Format – Orientare text este disponibil a numai când cursorul este într-un tabel.

•  optiunea este urmata de "..." – ex: – alegerea optiunii nu declanseaza imediat actiunea respectiva, ci apare mai întâi o fereastra de dialog în care utilizatorul stabileste cum sa se desfasoare acea actiune. Ex: în Word, alegerea optiunii Format – Orientare text, când cursorul este într-un tabel, determina aparitia unei casete de dialog pentru alegerea orientarii textului: vertical de sus în jos, vertical de jos în sus sau orizontal.

•  simbolul Ö in stânga optiunii – ex: – optiunea este de tip comutator: prin selectare, se activeaza sau se dezactiveaza (apare respectiv dispare simbolul Ö , aratând ca este activ respectiv nu, modul de lucru descris de optiune). Ex: clic dreapta pe desktop – Arran ge icons by – AutoArrange.

•  simbolul · în stânga – ex: – modul de lucru descris de optiune este activat. Optiunea este de tip buton radio: spre deosebire de cazul simbolului Ö , dintr-un grup de optiuni numai una poate avea acest marcaj. Ex: My Computer – View – Details.

•  combinatie de taste în dreapta – ex: – acea combinatie permite executarea rapida a comenzii, fara a deschide meniul. Ex: în Word, optiunea Editare – Selectare totala are atribuita combinatia CTRL+ A .

•  o litera din denumirea optiunii este subliniata - ex: – se permite alegerea rapida a optiunii, astfel:

•  în meniurile orizontale, tastam ALT + litera ;

•  in meniurile verticale, tastam litera.

Litera subliniata este numita tasta de accelerare sau hot key (tasta "fierbinte"). Ex: meniul Vizualizare din Word are tasta de accelerare V.

•  simbolul triunghi î n dreapta – ex: – selectând optiunea apare un submeniu. Ex: în Windows – Start – All programs.

3. 3. 4. Casete de validare

Caseta de validare (check box), numita si comutator sau caseta de marcaj , este un mic patrat în interiorul caruia poate exista simbolul Ö (check) si alaturat, un text explicativ (eticheta). Prezenta unui “ Ö ” arata ca suntem de acord cu ceea ce scrie în eticheta. Ex: clic dreapta pe butonul Start, alegem Properties si bifam caseta Show the clock (Arata ceasul) pentru afisarea ceasului în taskbar.

Activarea (bifarea) si dezactivarea (debifarea) casetei se realizeaza astfel:

•  cu mouse-ul – se face clic în interiorul casetei sau pe eticheta.

•  cu tastatura – se selecteaza caseta respectiva folosind tastele sageti sau TAB, astfel încât în jurul etichetei sa apara un chenar cu linie punctata, apoi tastam SPACE.

3. 3. 5. Liste

Listele sunt obiecte de control asemanatoare meniurilor, cu deosebirea ca selectarea unui element din lista nu duce la executarea imediata a unei comenzi. Listele sunt de doua tipuri: deschise si derulante.

Liste deschise

Listele deschise au tot continutul afisat. Un exemplu este lista cursoarelor de mouse din Windows (accesibila via Control Panel> Mouse).

Selectarea unui element din lista se face astfel:

•  cu mouse-ul : se face clic pe elementul respectiv;

•  cu tastatura : folosind tastele directionale.

Liste derulante

Într-o lista derulanta ( combo box sau caseta derulanta ), este vizibil initial numai elementul selectat. Deschiderea listei se face cu clic pe butonul-sageata din dreapta sa.

@ Parcurgerea rapida a listelor . P entru parcurgerea listelor foarte lungi: selectam un element din lista, apoi tastam (eventual repetat) prima litera din numele elementului pe care dorim sa ne pozitionam. Ex: în lista cursoarelor de mouse, tastând "B", ne pozitionam direct pe " B usy" (“Ocupat”).

3. 3. 6. Casete numerice si de editare

CASETELE DE EDITARE sunt zone dreptunghiulare în care utilizatorul introduce sau modifica anumite valori – texte sau numere – cerute ca parametri de anumite programe sau comenzi. Exemplu: caseta pentru numele unui fisier ce trebuie cautat ( î n Windows, apelam meniul Start – Search (Cautare)).

Înainte de editarea casetei, aceasta trebuie activata (cu clic în interiorul ei sau tastând repetat TAB sau sageti), aparând în interior cursorul de editare.

@ Unele casete de editare sunt liste ascunse , putând fi completate si alegând un element din lista – ex: caseta File name (Nume fisier) aparuta prin apelarea meniului File – Open din programul Paint:

@ Continutul selectat .este înlocuit automat de textul introdus – nu necesita stergerea cu DELETE: .

CASETELE NUMERICE sunt casete de editare ce pot contine doar numere. Anumite casete numerice contin butoane sus-jos .. În acest caz, editarea lor se face atât prin tastarea continutului, cat si astfel:

•  cu mouse-ul – se apasa butoanele sus-jos pentru a stabili valori mai mari respectiv mai mici.

•  cu tastatura – se activeaza caseta (cu un clic in interiorul ei sau folosind tastele TAB sau directionale), apoi se apasa tastele directionale SUS/JOS pentru a stabili valori mai mari respectiv mai mici.

Exemplu: clic dreapta pe desktop – Properties – Screen saver – Wait [...] minutes.

@ Un screensaver este un program care afiseaza imagini în miscare în perioadele de inactivitate la calculator, pâna când utilizatorul foloseste mouse-ul sau tastatura.

3. 3. 7. Ferestre paginate

Anumite ferestre de dialog, care contin foarte multe optiuni, sunt organizate în pagini , fiecare pagina având o eticheta ( tab ). Ex: fereastra de dialog Display Properties (clic dreapta pe desktop – Properties) are 5 pagini: Themes, Desktop, Screen Saver, Appearence si Settings, pagina curenta fiind Desktop.

Schimbarea paginii se face astfel:

•  cu mouse-ul – se face clic pe eticheta paginii dorite, aceasta aparând în prim-plan.

•  cu tastatura – CTRL+TAB sau CTRL+SHIFT+TAB pentru afisarea paginii urmatoare respectiv anterioare.

3. 3. 8. Casete de dialog

O caseta de dialog contine toate tipurile de obiecte de control discutate mai sus. Acestea se apeleaza cu clic pe mouse. Cu tastatura, avem doua variante:

•  activam elementul dorit prin parcurgere cu TAB (sau SHIFT+TAB pentru parcurgere în sens invers) sau cu tastele directionale, apoi tastam ENTER

•  SAU: tastam ALT + litera subliniata din numele obiectului (hotkey).

OK, Apply sau Cancel ?

Atât butonul OK (De acord) cât si Apply (Aplicare), permit acceptarea optiunilor din caseta de dialog, cu diferenta ca OK închide si fereastra de dialog.

De exemplu, in fereastra Display Properties, apasam Apply pentru a vedea schimbarile aparute în imaginea de pe desktop si a efectua eventual alte schimbari SAU apasam OK pentru acceptarea schimbarilor si închiderea fereastrei.

Butonul Cancel (Anulare) anuleaza modificarile facute în fereastra, apoi o închide (echivalent cu închiderea directa a ferestrei).

*Informatii suplimentare

În casetele de dialog, butonul din coltul dreapta-sus permite afisarea ajutorului contextual legat de elementele din fereastr a . Facem clic pe acest buton, apoi clic pe un element din fereastra, aparând un bilet informativ (hint). Ex: în caseta de dialog File (Fisier) - Print (Imprimare) din Word, putem solicita informatii suplimentare legate de caseta Nam e (Nume):