BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

3. 6. Operatii cu discuri

Informatia din calculator este organizata în fisiere si dosare, memorate pe discuri. Când deschidem My Computer, apar pictograme reprezentând diferite discuri din calculator: harddisk, unitate de discheta, unitate CD-ROM, etc. Operatiile uzuale sunt accesibile din meniul contextual al discului (care apare prin clic dreapta pe icoana acelui disc).

3. 6. 1. Explorarea unui disc

Pentru deschiderea continutului unui disc:

•  cu mouse-ul – dublu clic pe icoana discului respectiv.

•  cu tastatura – selectam discul respectiv cu tastele sageti, apoi tastam ENTER.

Prin deschiderea continutului discului, apare dosarul radacina al acestuia. În continuare, se pot deschide prin dublu clic subdosarele existente – care sunt organizate sub forma de arbore – si fisierele din acestea.

@ Daca deschidem continutul unei dischete si apoi schimbam discheta cu alta, tastam F5 – Refresh (Împrospatare) pentru a vedea continutul noii dischete.

3. 6. 2. Cât loc mai este pe disc ?

Pentru a observa marimea spatiului liber de pe disc, facem clic dreapta pe icoana discului si alegem Properties, aparând fereastra de proprietati a discului. Marimea spatiului liber (free space) si a celui folosit (used space) apare la tab-ul General, atât numeric cât si sub forma grafica.

3. 6. 3. Verificarea erorilor

Erorile de pe disc reprezinta cauza pentru care informatia nu mai poate fi accesata. Ele pot fi de doua feluri: fizice si logice.

Erorile fizice apar pe suprafata discului sub form a de zgârieturi sau zone demagnetizate si pot fi remediate numai prin marcarea zonelor respective ca inutilizabile (bad), iar datele înregistrate acolo se pierd.

Erorile logice sunt erori de memorare a informatiei, ap a rute din diverse cauze: spatiul insuficient pe disc, o pana de curent, oprirea fortata a calculatorului, etc. Erorile logice cele mai frecvente (si reparate de programul Scandisk) sunt:

•  Clustere pierdute (lost clusters) si lanturi pierdute (lost chains) – apar la oprirea fortata a calculatorului si provin din fisierul/fisierele în lucru la momentul respectiv.

•  Fisiere încrucisate (cross-linked files) – sunt fisiere care "revendica" în mod eronat acelasi cluster pe disc. Aceasta problema apare uneori daca spatiul de pe disc este insuficient.

Programul Scandisk are rolul de a detecta si remedia erorile aparute pe harddisk sau discheta. El este lansat automat la pornirea calculatorului, daca acesta a fost oprit neregulamentar. Pentru detectarea si remedierea eficienta a erorilor de pe harddisk, procedam astfel:

•  Deschidem My Computer, facem clic dreapta pe un disc si alegem Properties.

•  La tab-ul Tools (Instrumente), apasam butonul Check Now (Verifica acum).

•  În fereastra Checking Disk (Verificare disc) bifam caseta de validare Automatically fix file system errors (Repara automat erorile) – si apasam Start.

•  În dialogul aparut, apasam Yes (Da) pentru ca verificarea sa fie programata (scheduled) la prima repornire a calculatorului.

@ Verificarea erorilor este o metoda de reparare a unei dischete, fara pierderea datelor de pe aceasta si se foloseste daca un fisier nu mai poate fi citit de pe discheta.

@ Caseta de validare Scan for and attempt recovery of bad sectors (Scaneaza si încearca recuperarea sectoarelor defecte) permite detectarea erorilor fizice de pe disc, verificarea durând însa mai mult.

@ Lost clusters sunt clustere care au pierdut identificarea cu numele unui fisier. Aceasta se întâmpla daca un fisier nu este închis corespunzator – deseori când este oprit calculatorul fara a închide mai întâi programele cu care se lucreaza. Mai multe clustere pierdute formeaza lanturi ( lost chains ).

3. 6. 4. Defragmentarea

Daca observam cu timpul scaderea vitezei de lucru a calculatorului, însotita de intensificarea activitatii harddisk-ului, o cauza poate fi fragmentarea harddisk-ului. Fragmentarea apare când un fisier nu încape în întregime în clustere adiacente, fiind necesara “spargerea” fisierului în fragmente si memorarea acestora în diferite zone libere de pe disc.

Defragmentarea este asezarea fragmentelor de fisiere în clustere adiacente. Astfel, fisierele sunt citite mai repede, crescând astfel viteza de lucru a harddisk-ului si implicit a calculatorului. În plus, algoritmul de defragmentare aseaza programele folosite frecvent, în zonele cu acces mai rapid de pe disc (de la începutul acestuia) - facilitate disponibila începand cu Windows 98.

Pentru defragmentarea unei partitii de harddisk:

•  Urmam traseul Start >All Programs >Accessories >System Tools > Disk Defragmenter, aparând fereastra Disk Defragmenter.

•  Selectam discul sau partitia de defragmentat si apasam butonul Defragment.

Daca dorim doar analiza nivelului de fragmentare, apasam butonul Analyse.

Butoanele Pause, Stop si View Report permit respectiv: pauzarea si oprirea defragmentarii si vizualizarea unui raport cu rezultatele defragmentarii.

@ Înainte de defragmentare se recomanda închiderea programelor mari consumatoare de memorie (nu este ca z ul programelor “mici” precum Solitaire).

N Odata începuta, defragmentarea nu trebuie oprita , deoarece discul ramâne mai fragmentat decat era initial.

3. 6. 5. Formatarea

Formatarea este operatia de (re)împ ar tire a discului în piste si sectoare. Cu aceast a ocazie sunt sterse toate fisierele de pe disc si (op t ional) este verificat a suprafata acestuia pentru marcarea sectoarelor defecte (bad sector) . Formatarea se face în doua variante: complet (full format) si rapid (quick format) – în ultimul caz realizându - se numai stergerea rapida a fisierelor ( i ndiferent de numarul lor). Pentru formatarea unui disc, se procedeaza astfel:

•  Deschidem My Computer, facem clic dreapta pe disc si alegem Format.

•  Bifam (eventual) caseta Quick format (Formatare rapida) daca dorim doar stergerea fisierelor, fara verificarea suprafetei discului. În mod implicit, are loc formatarea completa (full format), care dureaza mai mult.

•  Apasam butonul Start.

N Atentie la discul formatat, deoarece se pot pierde iremediabil date importante. Din Windows, totusi, nu se poate formata partitia de boot.

3. 6. 6. Dischete sistem

Discheta sistem ( System disk sau Startup disk ) este o discheta de siguranta pentru pornirea calculatorului în MS-DOS daca apar probleme la pornirea normala în Windows, precum: stergerea unor fisiere sistem, erori pe harddisk, un atac viral, etc. De asemenea, discheta sistem poate fi folosita pentru instalarea Windows 95-98-Me pe calculatoare fara sistem de operare, din kit-ul de instalare.

Crearea unei dischete sistem

•  Deschidem My Computer, facem clic dreapta pe icoana dischetei si alegem Format.

•  Bifam caseta Create an MS-DOS startup disk (Creeaza o discheta de pornire în MS-DOS).

•  Apasam butonul Start.

@ În Windows 95/98, crearea unei dischete sistem se face din Control Panel> Add/Remove Programs> Startup disk.

Folosirea unei dischete sistem

•  Introducem discheta în unitate si pornim calculatorul.

•  Dupa aparitia înscrisului A:\> (promptul MS-DOS), lansam comenzile MS-DOS necesare.

•  Scoatem discheta din unitate si repornim calculatorul.

@ În urmatoarele exemple prezentam câteva comenzi MS-DOS. Cu litere normale apare ceea ce este afisat automat (de exemplu, promptul MS-DOS si mesajul aparut dupa executarea fiecarei comenzi), iar cu litere îngrosate comanda introdusa de la tastatura. Se tine cont de spatiile libere, iar dupa fiecare comanda scrisa se tasteaza ENTER pentru executare.

•  Am formatat partitia C: pe care era instalat Windows, pentru a scapa de un virus suparator si dorim reinstalarea Windows, dar am uitat parola de instalare. Stim însa ca aceasta este scrisa în fisierul key.txt din dosarul KIT , de pe partitia D: . Pentru afisarea continutului fisierului:

A:\> d:

D:\> cd kit

D:\KIT\> type key.txt

AWE77-QRH97-12YXZ-45YY2-2B5Q9

b) Dorim sa rulam un program antivirus numit navdx.exe , aflat pe alta discheta. Pentru aceasta, înlocuim discheta sistem din unitate cu aceasta discheta, tastam navdx si apoi ENTER:

A:\> navdx

Loading navdx, please wait...