![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Posibilitatile de realizare mai rapida a anumitor operatii pe care le realizam mai des, sunt: folosirea de scurtaturi pentru simboluri (discutata anterior), crearea macrocomenzilor si crearea barelor de instrumente si a butoanelor .
O macrocomanda (macro) este o succesiune de operatii executate într-o anumita ordine. Macrourile pot fi atribuite unor combinatii de taste sau butoane astfel încât sa fie executate mai usor. Pentru a crea un macrou se poate folosi limbajul VBA (Visual Basic for Applications) sau se pot înregistra operatiile ce compun macroul, în timpul efectuarii acestora. Prezentam în continuare crearea unui macrou prin înregistrare:
1. Selectam (eventual) textul sau imaginea la care se refera operatiile macroului, apoi facem dublu clic pe indicatorul “ REC ” din bara de stare, pentru a-l activa. Apare fereastra Record Macro.
2. Apasam butonul Keyboard pentru a asocia macroului o combinatie de taste, aparând fereastra Customize Keyboard (Personalizare tastatura).
3. Introducem combinatia de taste (shortcut key) cu care dorim sa fie executat macroul ce trebuie creat. Aici trebuie sa avem grija sa nu alegem o combinatie de taste deja folosita de Word (ex: CTRL+S = salvarea documentului), apoi apasam butonul Assign (Atribuire), aparând fereastra de înregistrare, asemanatoare unui casetofon:
4. Efectuam operatiile care dorim sa compuna macroul, în ordinea dorita (ex: pentru textul selectat alegem fontul Arial Black, apoi culoarea rosu si în final îi atribuim marimea 16 puncte).
5. Apasam butonul din fereastra de înregistrare pentru oprirea înregistrarii, apoi salvam documentul.
Ulterior, când tastam combinatia aleasa se va executa automat macroul creat (adica operatiile care îl compun).
BARE DE INSTRUMENTE SI BUTOANE . Putem crea propriile noastre bare de instrumente, care sa contina butoane pentru executarea operatiilor dorite. În continuare, vom exemplifica crearea unei bare de instrumente si plasarea în ea a unui buton care deschide editorul de ecuatii.
Apelam meniul Tools (Instrumente) – Customize (Personalizare), aparând fereastra Customize (Personalizare). Fereastra are trei tab-uri: Toolbars (Bare de instrumente) pentru vizualizarea barelor disponibile si efectuarea de operatii cu acestea: stergere, creare, etc., Commands (Comenzi) – contine o lista cu toate comenzile (operatiile) ce pot fi realizate în Word, grupate pe categorii (Fisier, Editare, etc.) si Options (Optiuni) – pentru diferite optiuni generale legate de aspectul si functionalitatea barelor de instrumente si a meniurilor (ex: marimea icoanelor folosite).
Activam tab-ul Toolbars (Bare de instrumente) si apasam butonul New (Nou) pentru adaugarea unei noi bare de instrumente, introducem numele acesteia în fereastra New toolbar (Noua bara de instrumente) – sa zicem, “ lansare editor ecuatii ” si apasam OK.
În continuare, sa vedem cum se creaza un buton într-o bara. Selectam tab-ul Commands (Comenzi) apoi categoria Insert (Inserare).
Din lista Commands (Comenzi) tragem comanda Equation Editor peste bara de instrumente creata anterior.
Închidem fereastra Customize (Personalizare). Observam ca bara Lansare editor ecuatii contine acum butonul pentru lansarea editorului de ecuatii – vezi figura:
SCURTATURI (SHORTCUTS). Un alt mod prin care putem efectua rapid o operatie este sa-i atribuim o combinatie de taste (shortcut). Pentru crearea unei scurtaturi, procedam astfel:
P1 . Apelam meniul Tools (Instrumente) – Customize (Personalizare), aparând fereastra cu acelasi nume.
P2 . Apasam butonul Keyboard (Tastatura), aparând fereastra Customize Keyboard (Personalizare tastatura).
P3 . Selectam categoria de comenzi din lista Categories (Categorii), apoi comanda dorita din lista Commands (Comenzi).
P4 . Introducem combinatia de taste dorita în caseta Press new shortcut key (Introduceti noua combinatie de taste), având grija ca aceasta sa nu fie deja atribuita altei comenzi (sa vedem înscrisul [unassigned]).
P5 . Apasam: Assign, Close, Close.