BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

5. 6. 2. Formatarea paragrafelor

Când introducem de la tastatura un text, fara a tasta ENTER – acesta se încadreaza automat între marginile paginii (proces numit curgerea textului (text flow)). Tastând ENTER introducem caracterul invizibil ¶ (sfârsit de paragraf) si cursorul se deplaseaza pe rândul urmator, la un nou paragraf, care are aceeasi formatare ca si precedentul (aliniere, spatiul dintre linii, etc.).

Înainte de a formata un paragraf, se plaseaza cursorul în acesta.

Evidentierea sfârsiturilor de paragraf

Pentru a afisa/ascunde sfîrsiturile de paragraf, folosim butonul - Show/Hide ¶ (Afisare/ascundere ¶) – din bara de instrumente Standard.

Alinierea paragrafelor

Alinierea la stânga se face folosind butonul Allign Left – Aliniere stânga (8 din figura de mai sus) sau prin combinatia CTRL + L .

Alinierea pe centrul paginii se face folosind butonul Center – Centrat (9 din figura de mai sus) sau prin combinatia CTRL + E .

Alinierea la dreapta se face folosind butonul Allign Right – Aliniere dreapta (10 din figura de mai sus) sau prin combinatia CTRL + R .

Alinierea peste tot (la stânga si la dreapta) se face folosind butonul Justify – Stânga-dreapta (11 din figura de mai sus) sau prin combinatia CTRL + J .

Spatiul dintre rânduri

În cadrul unui paragraf, rândurile de text pot ocupa: 1 (uzual), 2, 3 sau mai multe linii, fiind astfel mai apropiate sau mai departate unele de altele. Pentru a schimba spatiul dintre rânduri, cel mai simplu este sa folosim butonul (Line spacing – Interlinie) din bara de instrumente Formatting (Formatare). Apasând sageata cu vârful în jos din dreapta butonului, se deschide o lista din care alegem modul de spatiere dorit. O alta posibilitate este apelarea meniului Format> Paragraph (Paragraf).

Indentarea paragrafelor

Indentarea este stabilirea marginilor paragrafului în pagina (margini de indentare). Acestea sunt indicate de trei marcaje de pe rigla orizontala – pentru prima linie din paragraf si pentru marginile stânga (numit si indent “agatat” – hanging indent) si dreapta ale paragrafului – vezi figura urmatoare: :

Ind entarea paragrafului

Aceste marcaje pot fi ‘trase” în pozitia dorita atât cu ajutorul mouse–ului cât si folosind caseta de dialog Format> Paragraph ( Para graf). O alta posibilitate este folosirea butoanelor (Decrease Indent – Micsorare indent) si (Increase Indent – Marire indent) din bara de instrumente Formatting (Formatare), pentru deplasarea simultana a marcajelor de indentare stânga si pentru prima linie, spre stânga respectiv spre dreapta.

Caseta de dialog Paragraph (Paragraf)

Apelând meniul Format> Paragraph (Paragraf) – sau tastând ALT + O, P - se deschide caseta de dialog Paragraph (Paragraf), care contine toate optiunile de formatare a paragrafului curent. Astfel, la tab – ul Indents and Spacing (Indentare si spatiere) stabilim:

•  alinierea – folosind caseta Allignment – Aliniere,

•  indentarea – folosind casetele derulante din sectiunea Indentation – Indentare,

•  spatierea – casetele derulante din sectiunea Spacing – Spatiere, prin care se stabilesc: spatiul dinainte (Before) si de dupa (After) paragraf si spatiul dintre rânduri (Line spacing).

Crearea listelor

În bara de instrumente Formatting (Formatare) se afla butoanele (Numbering – Numerotare) si (Bullets – Lista). Acestea permit crearea unei liste numerotate, respectiv cu marcatori (bullets) – vezi figura.

CREAREA UNEI LISTE . Selectam mai multe paragrafe, apoi apasam butonul (Numbering – Numerotare) sau butonul (Bullets – Lista). De asemenea, pentru lista cu marcatori putem folosi combinatia CTRL + SHIFT + L .

MODIFICAREA STILULUI DE LISTA . Pentru modificarea stilului de numerotare/marcare, transformarea din lista numerotata în lista marcata, schimbarea simbolului folosit ca marcator, etc.: efectuam clic dreapta în lista, apoi alegem Bullets and Numbering (Marcatori si numerotare) .

ANULAREA LISTEI . Pentru a transforma lista în text normal: facem clic dreapta în lista, apoi în caseta de dialog Bullets and Numbering (Marcatori si numerotare), la tab–ul Bulleted (Marcatori), selectam None (Fara marcatori).

De asemenea, putem apasa direct butonul (Numbering – Numerotare) sau butonul (Bullets – Lista) pentru a-l dezactiva.