![]() XHost |
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
Prezentam în continuare câteva notiuni de baza care intervin în lucrul cu editoarele de tex t.
FORMATAREA – este modificarea aspectului unui text sau unei imagini, unui grafic, etc., conform anumitor standarde. De exemplu, formatarea unui cuvânt înseamna modificarea înaltimii literelor, a culorii etc. iar formatarea unei linii presupune modificarea grosimii, adaugarea unor efecte de umbrire, etc.
DOCUMENT – Este un fisier al carui continut este creat de utilizatori. Dosarul în care apar de obicei documentele unui utilizator se numeste My Documents (Documentele mele).
CARACTER . Un simbol introdus de la tastatura se numeste caracter . Caracterele pot fi: litere, cifre, semne de punctuatie, simboluri speciale, etc.
STIL DE CARACTER – este unul din urmatoarele: Bold (Îngrosat), Italic (Înclinat) si Underline (Subliniat) sau o combinatie dintre acestea. De exemplu, cuvântul “initiere” poate fi scris cu diferite stiluri:
initiere initiere initiere initiere
FONT – este o colectie de caractere (litere, numere si simboluri) cu aspect unitar. Fonturile sunt fisiere în dosarul Fonts din C:\Windows. Ex: Times New Roman, Arial, Verdana, etc. Iata, în continuare, cuvântul “initiere” scris cu trei fonturi:
initiere (fontul: Arial)
initiere (fontul: Times New Roman)
iniţiere (fontul: Courier New).
PARAGRAF – este textul aflat între doua marcaje de sfârsit de paragraf. Tastând ENTER introducem în document caracterul invizibil ¶ ( sfârsit de paragraf ) care determina sfârsitul paragrafului curent, cursorul deplasându-se pe rândul urmator.
Într-un paragraf, pe masura ce scriem, textul se încadreaza automat între marginile paginii (sus, jos, stânga si dreapta) precum apa care umple un vas – proces numit curgerea textului (text flow).
EDITOR DE TEXT – este un program care permite lucrul cu texte. Operatiile de editare sunt: introducerea de text, stergerea , modificarea aspectului unei portiuni de text (formatarea) si copierea unei portiuni de text. Dintre editoarele de text, mentionam:
Edit – mostenit de Windows din vechiul MS–DOS – este un editor simplu, care permite vizualizarea si modificarea fisierelor de text prin operatii simple precum introducerea si stergerea textului. Pentru lansarea lui, se foloseste comanda MS-DOS “ edit ” (sau “ edit nume” unde “nume” este numele fisierului de text). O alta posibilitate este sa deschidem meniul Start> Run (Executare), sa scriem “ edit ” si sa tastam ENTER.
Notepad – este un alt editor simplu de text din Windows. Se lanseaza din meniul Start> All Programs> Accessories> Notepad si permite editarea la nivel elementar a fisierelor de text de mici dimensiuni (maxim 50000 caractere). Atat Edit cât si Notepad lucreaza cu fisiere de text al caror nume are de obicei extensia .txt .
WordPad – este un alt editor inclus în Windows, accesibil via Start> All Programs> Accessories> WordPad. În plus fata de Notepad, WordPad permite lucrul cu paragrafe, folosirea de diferite fonturi, inserarea de imagini alaturi de text si altele. Daca Word nu este instalat, fisierele . doc se deschid cu WordPad.
Microsoft Word XP (inclus în pachetul de programe Microsoft Office XP) – este un editor de text profesional, oferind o gama larga de facilitati, precum: editarea textului si asezarea lui în pagina, transferuri de date, lucrul cu tabele, inserarea de ecuatii, corectarea automata a textului, lucrul cu imagini, previzualizarea documentului la imprimanta si multe altele. În Word se pot edita fisiere .doc , . rtf (Rich Text Format), . txt (Text) si chiar . htm si . html (pagini web).
În continuare, vom studia programul Microsoft Word XP .