![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Editorul grafic Paint se lanseaza din meniul Start> All Programs (Toate programele)> Accessories (Accesorii). Cu ajutorul lui, putem crea sau modifica imagini, pentru a le folosi în diverse scopuri: ca wallpaper, ilustratii sau figuri în documente, etc.
Elementele ecranului Paint: 1 bara de meniuri, 2 instrumente de desenare, 3 instrumentul selectat, 4 caseta de optiuni pentru instrumentul selectat, 5, 6 mostre culori fata/fundal, 7 caseta de culori, 8 suprafata de lucru, 9 puncte de redimensionare a suprafetei de lucru.
În general, modul de lucru este urmatorul: P1 . Selectam instrumentul de desenare. P2 . Alegem (eventual) o optiune pentru instrumentul selectat (de exemplu, grosimea pentru linie). P3 . Alegem o culoare din caseta de culori. P4 . Realizam desenul dorit în suprafata de lucru, prin tragere si/sau clic cu mouseul. Repetam pasii 1 4 de câte ori este necesar.
Desenarea se face folosind doua culori: culoarea din fata (cu care tragem liniile sau scriem) si culoarea de fundal. Pentru a inversa aceste culori, atunci când desenam, folosim butonul dreapta de mouse.
- Free form select (Selectare cu mâna libera) selectam o portiune din imagine prin tragerea cu mâna libera a unui contur închis. Po rtiunea selectata poate fi mutata, copiata în Clipboard sau stearsa (cu tasta DELETE).
- Select (Selectare) selectam o portiune dreptunghiulara din desen.
Ca optiuni pentru ambele instrumente de selectare avem: selectia sa acopere restul desenului (prima), sau sa fie transparenta (a doua), daca este mutata sau copiata în alta parte.
- Eraser (Radiera) stergerea unei portiuni din desen, prin tragere cu mouseul. Radiera poate avea diferite marimi, care se pot alege din caseta de optiuni. Culoarea de stergere (care r a mâne dupa stergere) este cea a fundalului (6).
- Fill with color (Umplere cu culoare) umplem cu culoarea de desen un contur închis, în care facem clic.
- Pick color (Alegere culoare) alegerea culorii din fata/de fundal, aceeasi cu cea a unei zone din suprafata de lucru. Pentru aceasta: P1 . Apasam butonul Pick color (Alegere culoare). P2 . Facem clic stânga/dreapta în zona din desen de culoarea dorita, pentru alegerea culorii din fata/de fundal.
- Magnifier (Lupa) marim o anumita portiune din desen, facând clic pe aceasta. Pentru revenirea la marimea normala, apasam din nou butonul Magnifier (Lupa), apoi facem clic în suprafata de lucru.
- Pencil (Creion) desenarea de linii subtiri cu mâna libera, prin tragere cu mouse - ul.
- Brush (Pensula) desenarea, cu mâna libera, de linii de diferite grosimi. Optiuni: deasupra suprafetei de lucru, pensula poate avea mai multe forme: cerc, patrat, etc.
- Airbrush (Spray) asemanator instrumentelor Pencil si Brush, permite desenarea cu spray ul.
- Text permite introducerea unui text. Pentru aceasta: P1 . Apasam butonul
Text. P2 . Tragem în suprafata de lucru, cu mouse ul, cadrul pentru text. P3 . Tastam textul dorit. P4 . Pentru a termina, facem clic în afara cadrului.
Înainte de termina introducerea sa, textul poate fi formatat cu ajutorul barei de instrumente Fonts (Fonturi), care se apeleaza din meniul View (Vizualizare)> Text toolbar (Bara de instrumente pentru text). Dupa introducere, textul nu mai poate fi editat, el facând parte din imagine.
- Line (Linie dreapta) desenarea de linii drepte de diferite grosimi.
- Curve (Linie curbata) desenarea de linii curbe de diferite grosimi. Pentru aceasta, se realizeaza trei operatii cu mouse-ul: P1 . Tragem o linie. P2 . Curbam linia trasa, printr-o miscare de tragere cu mouseul. P3 . Repetam pasul 2 (în total, curbarea se realizeaza de doua ori) .
@ La oricare dintre pasi, în locul tragerii, putem face un simplu clic pe mouse (de exemplu, efectuând clic tragere tragere, desenam o curba în forma de petala).
Rectangle (Dreptunghi) desenarea unui dreptunghi, prin tragerea cu mouse ul a diagonalei. Daca, simultan, tinem apasata tasta SHIFT , obtinem un patrat.
Polygon (Poligon) desenarea unui poligon, astfel: P1 . Trasam prima latura a poligonului. P2 . Facem clic pentru fiecare nou vârf. P3 . Facem dublu clic pentru a marca ultimul nou vârf al poligonului. (de exemplu, un triunghi se deseneaza printro tragere, urmata de un dublu clic).
La pasul 2, daca tinem apasata simultan tasta SHIFT , obtinem unghiuri de 45 0 sau 90 0 .
Ellipse (Elipsa) desenarea unei elipse prin tragere cu mouse ul. Daca, simultan, tinem apasata tasta SHIFT , obtinem un cerc.
Rounded rectangle (Dreptunghi cu colturile rotunjite) asemanator cu instrumentul Rectangle (Dreptunghi).
@ Grosimea aleasa pentru instrumentul Line ( Linie dreapta) determina grosimea liniei respectiv conturului pentru instrumentele:
Curve (Linie curbata),
Rectangle (Dreptunghi),
Polygon (Poligon),
Ellipse (Elipsa) si
Rounded rectangle (Dreptunghi cu colturile rotunjite).
@ Pentru ultimele patru instrumente, sunt 3 optiuni de umplere a interiorului: interior transparent, interior opac în culoarea de fundal si interior opac în culoarea din fata.
Caseta de culori permite alegerea culorii din fata (prin clic stânga) si a culorii de fundal (prin clic dreapta) pe culoarea dorita.
De asemenea, prin dublu clic în aceasta caseta (sau apeland meniul Colors (Culori)> Edit colors (Editare culori)), apare fereastra Edit colors (Editare culori). Aici putem selecta una din culorile de sub Basic colors (Culori de baza).
Apasând butonul Define custom colors (Definire culori personalizate), apare posibilitatea de a alege o culoare de nuanta si luminozitatea dorite. Nuanta se alege glisând cursorul în zona cu nuantele de culoare, iar luminozitatea, glisând cursorul
alaturat bandei verticale. Se asemenea, putem folosi casetele numerice pentru determinarea exacta a nuantei si luminozitatii culorii.
File (Fisier)> Set as background (Stabilire ca desen de fundal) dupa salvarea fisierului imagine, permite afisarea acestuia ca wallpaper în Windows.
Edit (Editare)> Copy to. . . (Copiaza în. . . ) salveaza portiunea selectata din desen sub forma unui nou fisier grafic.
Edit (Editare)> Paste from. . . (Lipire din. . . ) lipeste în suprafata de lucru imaginea dintr un fisier grafic.
View (Vizualizare)> Large size (Imagine marita) mareste întreaga imagine, pentru a observa mai bine detaliile. Combinatia de taste este CTRL + PAGE DOWN. Revenirea la normal se face alegând View (Vizualizare)> Normal size (Marime normala) sau tastând CTRL + PAGE UP.
View (Vizualizare)> View bitmap (Vizualizare bitmap) vizualizeaza exclusiv suprafata de lucru, pe tot ecranul.
Image (Imagine)> Flip/Rotate (Rasturnare/Rotire) rasucirea sau rotirea portiunii selectate din imagine.
Image (Imagine)> Stretch/Skew (Întindere/Înclinare) redimensionarea portiunii selectate din imagine (modificarea lungimii si/sau latimii) sau înclinarea acesteia.
Invert colors (Inversare culori) coloreaza suprafata de lucru în video invers (albul devine negru, rosul albastru, etc.).
Attributes (Atribute) permite redimensionarea fisierului imagine (modificarea numarului de pixeli pe orizontala si pe verticala) si transformarea în imagine alb negru.
Clear image (Stergere imagine) ne asiguram ca nu este nimic selectat, apoi apelam aceasta optiune pentru a sterge suprafata de lucru. Combinatie echivalenta: CTRL + SHIFT + N .
Draw opaque (Desen opac) este o optiune de tip comutator, echivalenta cu alegerea uneia din cele doua optiuni pentru instrumentele de selectare - Free form select (Selectare cu mâna libera) si
- Select (Selectare): o selectie copiata sau mutata din alta parte acopera restul desenului sau este transparenta, dupa cum optiunea este activata, respectiv dezactivata.
Deschideti în Paint o imagine jpg din calculator, folosita ca wallpaper. Selectati cu mâna libera o portiune din imagine si copiati-o în alt fisier imagine, pe care apoi sa-l stabiliti ca wallpaper.
Desenati un cerc perfect si de jur împrejur, petalele unei flori. Petalele vor fi copii rotite ale unei petale initiale.
Adaugati-va numele lânga desenul de mai sus, apoi multiplicati desenul folosind selectarea cu fundal transparent.
Folosind eventual diferite calcule notate pe o foaie de hârtie si informatiile aparute în bara de stare, desenati un triunghi perfect echilateral cu vârful în jos si un cerc circumscris triunghiului.
Umpleti interiorul triunghiului de mai sus cu culoarea galben lamaie, având urmatoarele caracteristici: Hue : 41, Sat: 240, Lum: 146, Red: 250, Green: 255, Blue: 55.
Copiati imaginea de mai sus într-un document Word, aliniata fata de textul din document în forma de patrat (square).
Imortalizati momentul câstigarii jocului Solitaire (Start All programs Games Solitaire) printr-o imagine afisata ca wallpaper. Imaginea va fi înclinata spre dreapta cu 45 0 fata de cea originala (vezi figura).