![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Formatarea celulelor se realizeaza asupra unui grup de celule selectate, apelând meniul Format (Formatare)> Cells (Celule). Optiunile de formatare din caseta de dialog Format cells (Formatare celule) sunt grupate în primele 5 tab – uri si discutate în continuare.
Datele numerice din foaia de calcul sunt afisate si tratate de Excel în functie de genul de informatie reprezentata. Astfel, numarul 39 poate fi “vazut” ca numar zecimal, valoare monetara, data calendaristica sau chiar ca text (vezi mai jos). Formatul numeric al celulei determina modul în care Excel interpreteaza numarul din acea celula. La tab–ul Number (Numar) se gasesc optiuni pentru formatul numeric al celulelor:
General – afisare în formatul general de numar;
Number (Numar) – numar întreg sau zecimal – cu posibilitatea alegerii numarului de zecimale;
Currency (Simbol monetar), Accounting (Contabil) – valori monetare;
Date (Data), Time (Ora) – valori de tip data si ora;
Percentage (Procent) – numarul introdus este înmultit cu 100 si precedat de semnul %;
Fraction (Fractie) – numar afisat ca fractie (de exemplu, se afiseaza 1/2 în loc de 0.5);
Scientific (Stiintific) – afisare cu ajutorul puterilor lui 10.
Text – data din celula, chiar daca este un numar, este considerata text si aliniata la stânga.
Special – afisare în format special (telefon, cod ZIP, etc.) – util pentru organizarea bazelor de date.
@ Daca precedam numarul dintr–o celula cu semnul apostrof (‘), acesta va fi considerat text.
@ Marirea/micsorarea numarului de zecimale afisate se realizeaza si folosind butoanele Increase decimal (Marire zecimala) respectiv
Decrease decimal (Micsorare zecimale) din bara de instrumente Formatting (Formatare).
@ Aplicarea stilurilor Currency (Simbol monetar), Percent (Procent) si Comma (Separator mii) pentru celula numerica selectata, se realizeaza si folosind butoanele, respectiv: Currency style (Stil simbol monetar),
Percent Style (Stil procent) si
(sau
) Comma style (Separator mii) din bara de instrumente Formatting (Formatare).
Optiunile de pozitionare a textului într–o celula se gasesc la tab–ul Allignment (Aliniere).
ALINIEREA TEXTULUI . Sub Text Allignment (Aliniere text) se afla optiunile de aliniere a textului în celula selectata, atât pe orizontala cât si pe verticala. Pentru alinierea la stânga (left) este disponibila si indentarea textului.
INDENTAREA TEXTULUI . Repozitionarea marginii de indentare stânga a textului pentru celula selectata se face cu ajutorul butoanelor Decrease indent (Micsorare indent) si
Increase indent (Marire indent) din bara de instrumente Formatting (Formatare).
ÎNCADRAREA TEXTULUI . Încadrarea permite ca textul din celula sa ramâna vizibil în întregime, indiferent de numarul de caractere introdus. Optiunile de încadrare a textului sunt: pe mai multe rânduri (bifând caseta Wrap text (Încadrare text)) si pe un singur rând, prin micsorare (bifând caseta Shrink to fit (Potrivire prin reducere)). Cele doua optiuni se exclud reciproc.
ORIENTAREA TEXTULUI . Pentru ca rândul de text sa fie înclinat, sub Orientation (Orientare) facem clic pe unul din nodurile de pe semicerc sau folosim caseta numerica Degrees (Grade) pentru precizarea unghiului dorit.
Prin unirea mai multor celule vecine într-o singura celula, se pastreaza datele din celula stânga – sus a domeniului, iar restul de date se pierde. Se procedeaza astfel: P1 . Selectam domeniul de celule ce trebuie unite. P2 . Bifam caseta Merge cells (Îmbinare celule) si apasam OK.
O alta posibilitate la pasul 2 este folosirea butonului Merge and Center (Îmbinare si centrare) din bara de instrumente Formatting (Formatare). În acest caz, în celula rezultata, datele sunt aliniate centrat.
Separarea celulelor este reversul operatiei de unire si se realizeaza astfel: P1 . Selectam celula rezultata dintr-o unire, aparând activat (eviden tiat ) butonul Merge and Center (Îmbinare si centrare). P2 . Apasam acest buton pentru a–l dezactiva (sau, echivalent, debifam caseta de marcaj Merge cells (Îmbinare celule), discutata mai sus).
Formatarea fontului pentru textul din una sau mai multe celule (numele fontului, stil de font, marime, culoare, etc.) se realizeaza astfel: P1 . Selectam celula/celulele sau, într–o celula, o portiune de text ce trebuie formatata. P2 . Aplicam atributele de formatare folosind instrumentele de la tab–ul Font, sau bara de instrumente Formatting (Formatare).
Evidentierea liniilor de bordur[ ale celulelor face aceste linii mai vizibile pe ecran si, de asemenea, este obligatorie pentru ca acestea sa fie vizibile la imprimanta. Pentru aplicarea unei borduri:
P1 . Selectam celulele respective. P2 . Apasam butonul Borders (Borduri) din bara de instrumente Formatting (Formatare) pentru aplicarea stilului de bordura recent folosit, sau sageata alaturata butonului pentru alegerea unui stil de bordura.
Pentru mai multe optiuni legate de borduri:
P1 . Apelam meniul Format (Formatare)> Cells (Celule). P2 . În caseta Format cells (Formatare celule), activam tab–ul Border (Borduri). P3 . Sub Style (Stil), alegem stilul dorit pentru bordura (plina, punctata, etc.). P4 . Sub Color (Culoare) alegem culoarea dorita pentru bordura. P5 . Sub Border (Bordura), apasam fie butoanele alaturate modelului de bordura (1 în figura alaturata), fie direct pe liniile din acesta, pentru a aplica liniile de bordura dorite. P6 . Repetam pasii 3 – 5 de câte ori este necesar. P7 . Apasam OK.
Prin umbrire întelegem atât colorarea cat si texturarea (pattern) interiorului celulelor (de exemplu, prin hasurare). Modul de lucru este urmatorul:
P1 . Selectam celulele respective. P2 . Apelam meniul Format (Formatare)> Cells (Celule) si selectam tab – ul Patterns (Modele). P3 . Selectam culoarea dorita sau alegem textura din caseta derulanta Pattern (Model).
Toate atributele de formatare de mai sus (format numeric, font, borduri, etc.) detinute de o celula, se pot aplica rapid unei alte celule sau unui întreg domeniu de celule. Pentru aceasta:
P1 . Selectam celula de referinta. P2 . Apasam butonul Format painter (Descriptor de formate) din bara de instrumente. P3 . Selectam celula sau domeniul pentru care dorim aplicarea atributelor de formatare.
Este operatia prin care formatam un grup de celule selectate conform unui sablon predefinit. Metoda de lucru este urmatoarea:
P1 . Selectam domeniul de celule ce trebuie formatat. P2 . Apelam meniul Format (Formatare)> Autoformat (Autoformatare). P3 . În caseta de dialog Autoformat (Autoformatare) alegem sablonul dorit din lista aparuta; pentru mai multe optiuni, apasam butonul Options (Optiuni). P4 . Apasam OK.
Anularea formatarii automate a unui domeniu se face la fel ca mai sus, cu diferenta ca, la pasul 3, parcurgem lista de sabloane cu ajutorul barei de derulare si îl alegem ultimul sablon, numit None (Nici unul).
Alegerea unei imagini decorative, care sa apara în spatele celulelor, se realizeaza apelând meniul Format (Formatare)> Sheet (Foaie)> Background (Fundal) si alegând imaginea dorita.
Renuntarea la imaginea de fundal se face apelând Del ete Backround (Stergere fundal) din acelasi meniu.
@ Imaginea de fundal nu apare la imprimarea foii de calcul.
Pentru evidentierea etichetei unei foi de calcul prin colorare, procedam astfel:
P1 . Facem clic pe eticheta dorita. P2 . Apelam meniul Format (Formatare> Sheet (Foaie)> Tab color (Culoare fila) si stabilim culoarea dorita.
Optiunile pentru grilaj se gasesc apelând meniul Tools (Instrumente)> Options (Optiuni) si activând tab – ul View (Vizualizare). Pentru ascunderea grilajului, de–bifam caseta Gridlines (Linii de grila). Pentru reafisarea grilajului, bifam aceasta caseta. Alegerea unei culori pentru grilaj se face folosind caseta derulanta Gridlines color (Culoare grila).