![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Comunicarea prin e-mail se face între doua asa-numite casute de e-mail. Acestea sunt gazduite de calculatoare speciale numite servere e-mail .
Pentru a accesa casuta de e-mail, trebuie sa avem un cont de e-mail, care consta dintr-o adresa de e-mail si o parola de acces. Pe baza acestor informatii, serverul identifica utilizatorul casutei respective.
Adresele e-mail sunt de forma: nume@domeniu (de exemplu, dorian2003@yahoo.com ) unde nume este numele de utilizator al contului e-mail respectiv, iar domeniu este domeniul serverului e-mail.
Folosirea contului de e-mail se face în doua moduri:
folosind clienti e-mail (Outlook, Outlook Express, Netscape Communicator, Pegassus, etc.), care comunica direct cu serverul de e-mail (este necesara în prealabil configurarea clientului pentru a folosi serverul respectiv numele si parola contului, adresa serverului de posta).
accesând pagina de Internet a serviciului de e-mail respectiv (de exemplu, www.yahoo.com ) si apoi accesând contul de e-mail prin introducerea unui nume si a unei parole.
Outlook Express foloseste un sistem de dosare (Local Folders) pentru organizarea mesajelor în cinci categorii: Inbox mesaje primite, Outbox mesaje care urmeaza a fi trimise, Sent Items copii ale mesajelor trimise, Deleted Items mesaje sterse si Drafts mesaje salvate pentru a fi continuate ulterior.
@ Microsoft Outlook face parte din suita Office, iar Microsoft Outlook Express 6.0
din Windows XP.
N Deoarece exista o multitudine de virusi care opereaza prin intermediul clientilor e-mail, acesti clienti se folosesc numai împreuna cu un program antivirus cu definitiile la zi.
Aceasta configurare permite programului Outlook Express sa acceseze automat casuta de e-mail creata în prealabil pe un sever de e-mail. Se procedeaza astfel:
1. Deschidem Outlook Express (Start All Programs Outlook Express sau direct cu butonul din Quick Launch). Daca Outlook Express nu este clientul de e-mail implicit, apasam Yes în caseta de dialog pentru alegerea clientului implicit (la urmatoarea pornire, aceasta caseta nu va mai apare). .
2. Apelam meniul Tools (Instrumente) Accounts (Conturi), aparând caseta de dialog Internet Accounts (Conturi de Internet).
3. Activam tab-ul Mail (Posta) si apasam butonul Add, apoi din meniul aparut alegem Mail (Posta), aparând fereastra Internet Connection Wizard (Asistent conectare Internet).
4. Introducem un nume sau o porecla ( nickname ) în caseta Display name (Nume afisat); acesta va permite celor cu care corespondam sa identifice mesajele primite de la noi (numele apare în câmpul From (De la) al mesajului primit, alaturi de adresa noastra de e-mail).
Apasam Next (Urmatorul).
5. Introducem adresa noastra de e-mail, creata în prealabil pe un server de e-mail cu adresa cunoscuta ex: mail.rdslink.ro ( ATENTIE : unele servicii e-mail precum Yahoo Mail nu permit configurarea în Outlook). Aceasta este adresa la care altii ne pot trimite mesaje e-mail.
Apasam Next ( Ur matorul).
6. Introducem adresele serverelor: incoming pentru primirea mesajelor si outgoing pentru trimiterea acestora, în casetele corespunzatoare.
Apasam Next ( Ur matorul).
7. Introducem numele si parola contului nostru de e-mail, în casetele corespunzatoare. Numele contului este prima parte a adresei de e-mail, înainte de @ si apare automat completat. Optiunea Remember password (implicit activata) permite memorarea parolei de catre Outlook, astfel încât sa nu mai fie ceruta la viitoarea accesare a contului.
Apasam Next ( Ur matorul), apoi Finish (Terminare). În fereastra Internet Accounts observam noul cont creat.
@ De obicei, serverul incoming este de tip POP3. Protocolul POP (Post Office Protocol) este folosit pentru trimiterea mesajului e-mail direct computerului pe care este instalat clientul e-mail. O situatie diferita exista în cazul serviciilor e-mail bazate pe accesarea unei pagini web ( web-based ), precum Hotmail sau Yahoo: mesajele sunt pe un site la care se conecteaza utilizatorul si nu în calculatorul acestuia.
Pentru a citi mesajele primite, selectam folderul Inbox , apoi selectam un mesaj din lista, ap arând continutul acestuia în panoul inferior. Antetele mesajelor înca necitite apar cu litere îngrosate.
Mesajele sunt download-ate automat de pe serverul de e-mail în cazul conectarii permanente la Internet. Pentru descarcarea ultimelor mesaje de pe server si, simultan, pentru trimiterea mesajelor, apasam butonul Send/Recv .
1. Apasam butonul Create mail din bara de instrumente, aparând fereastra New Message.
@ Pentru crearea unui mesaj cu aspect deosebit, formatat pe baza unei teme, apelam meniul Message New message using si selectam o tema (precum Leaves, Clear day, Nature, etc.).
2. În caseta To (Catre) introducem adresa de e-mail a destinatarului mesajului.
3. În caseta Subject (Subiect) introducem, titlul mesajului.
4. Scriem mesajul propriu-zis în zona de la baza ferestrei.
5. Pentru trimiterea mesajului, apasam butonul Send (Trimite) . O copie a mesajului trimis apare în dosarul Sent Items . Daca scriem mesajul offline, el apare în dosarul Outbox , de unde va fi trimis automat cu ocazia conectarii.
Putem salva mesajul pentru a lucra la el mai târziu, apelând meniul File Save sau Save As. În acest caz, mesajul apare în dosarul Drafts .
ATASAMENTUL la un mesaj este un fisier trimis împreuna cu acesta. Pentru a crea un atasament , procedam astfel:
Apasam butonul Attach , apoi, în fereastra Insert Attachment, localizam fisierul respectiv.
Apasam butonul Attach din fereastra Insert Attachment, observând adaugarea atasamentului la mesaj.
@ Se recomand a atasarea de fisiere de dimensiune cât mai mica , pentru a fi trimise mai rapid: imagini jpg, arhive (zip, rar, etc) si chiar fisiere executabile.
RASPUNSUL (reply) este un mesaj de raspuns adresat expeditorului mesajului initial, adresa destinatarului fiind preluata automat din antetul mesajului original. Pentru a replica la un mesaj, îl selectam în Inbox, apoi apasam butonul Reply si scriem textul dorit, dupa care apasam Send.
ÎNAINTAREA (forward-area) este retransmiterea unui mesaj primit, catre alte adrese. Pentru aceasta:
Selectam mesajul respectiv, apoi apasam butonul Forward (sau apelam meniul Message Forward).
În câmpul To introducem numele conturilor de e-mail, separate prin virgula sau ; (ex: dorel popa, albert tanase, etc.)
Apasam butonul Send.
În agenda de adrese (Address Book) se memoreaza informatii de contact precum: adrese email, adrese de posta, numere de telefon si fax, informatii personale (date de nastere, aniversari, etc.), facilitând trimiterea de mesaje si organizarea acestora. Deschiderea agendei de adrese se face folosind butonul Addresses .
CREAREA UNUI DOSAR . Dosarele sunt folosite pentru organizarea grupurilor de contacte (bussiness, prieteni, etc.). Pentru crearea unui nou dosar, apasam butonul New, alegem New Folder, introducem numele folderului si apasam OK.
P1 . Selectam dosarul în care dorim sa adaugam un nou contact. P2 . Apasam butonul New si alegem New Contact. La tab-ul Name, introducem primul (first) si ultimul (last) nume ale contactului. P3 . La celelalte tab-uri, introducem informatiile dorite (adres a, etc. ).
De asemenea, se poate adauga la lista de contacte orice expeditor (sender) al unui mesaj din Inbox. Pentru aceasta, în Inbox din Outlook Express facem clic dreapta pe mesajul respectiv si alegem Add Sender to Address Book.
CREAREA MESAJELOR FOLOSIND LISTA DE CONTACTE .
1. În fereastra Outlook apasam butonul Create Mail .
2. Apasam butonul To din stânga casetei de completare a adresei, aparând fereastra Select Recipients.
3. Deschidem caseta derulanta Main Identity's Contacts, selectam un dosar si apoi contactul caruia dorim sa-i trimitem mesajul.
SAU: apasam butonul Find pentru a cauta destinatarul în lista de contacte (dupa nume, adresa, si/sau alte nformatii)
4. Apasam butonul To pentru adaugarea contactului/contactelor la lista Message recipients (Destinatari mesaj), apoi butonul OK.
5. Completam subiectul mesajului, continutul acestuia si apasam Send (ca de obicei).
CAUTAREA MESAJELOR se face astfel:
P1 . Selectam folderul dorit (ex: Inbox). P2 . Apasam butonul Find . P3 . Introducem complet sau partial orice informatie cunoscuta, în câmpurile corespunzatoare: From, To, Subject, Message. P4 . Apasam butonul Find Now.
CAUTAREA CONTACTELOR . Cu ajutorul listei de contacte putem realiza cautarea anumitor informatii aferente. Pentru aceasta:
P1 . Apasam sageata din dreapta butonului Find si alegem People. P2 . În fereastra Find People, introducem complet sau partial orice informatie cunoscuta, în câmpurile corespunzatoare: Nam e, E-mail, Address, Phone, Other (asa cum apar ele în Address Book). P3 . Pentru mai multe detalii, selectam unul din contactele gasite si apasam butonul Properties.
Putem bloca mesajele e-mail standard (de tip POP) provenite de la un sender sau domeniu (domeniul este ultima parte a adresei de e-mail, dupa simbolul @), împiedicând astfel primirea de mesaje nedorite ( spam ). Mesajele blocate nu mai apar în Inbox, fiind sterse automat.
Pentru blocarea unui sender (expeditor): selectam în Inbox un mesaj provenind de la acesta, apoi apelam meniul Message Block Sender.
Deblocarea mesajelor se face prin stergerea senderului din lista Blocked Senders, astfel: apelam meniul Tools Message Rules Blocked Senders List, selectam senderul respectiv si apasam butonul Remove.
Atat prin e-mail, cat si prin chat, exista posibilitatea de a ne exprima mai bine cu ajutorul unor simboluri emotionale numite emoticons sau smileys , acestea putând fi inserate în mesaj fie folosind butoane speciale, fie direct de la tastatura (ex: :) este convertit automat în J , :| în K etc.). Dintre aceste simboluri, mentionam: ;) = face cu ochiul, :) = zâmbitor, :( = suparat, 8| = perplex, etc.
Regulile de adresare sunt aceleasi ca si în convorbirile obisnuite; în plus, mentionam urmatoarele:
- nu se abuzeaza de MAJUSCULE acestea semnifica ridicarea tonului si pot irita interlocutorul.
- nu se folosesc cuvinte jignitoare (flames). Pe canalele de IRC sau în grupurile de discutii, artagosii sunt eliminati de catre moderator.
- înainte de înscrierea într-un grup de discutii, mai întâi observam cât mai multe mesaje postate de altii (ascultam) si apoi, daca subiectul ne intereseaza, ne exprimam (vorbim).
Programul de teleconferinte Windows Netmeeting poate fi lansat din aplicatiile Office sau din Outlook Express, permitând: partajarea de documente si aplicatii, conversatia prin chat, transferul de fisiere din/în alte calculatoare si folosirea unui whiteboard o fereastra în care participantii la conferinta pot scrie, desena, sau introduce obiecte prin mecanismul copy/paste.
Organizarea conferintei necesita un calculator gazda (host) care contine documentul sau aplicatia care trebuie partajata si un server la care se conecteaza toti participantii (confirmat de gazda).
În momentul primirii invitatiei la conferinta (care poate fi la începutul sau în timpul desfasurarii acesteia), un participant trebuie sa aiba NetMeeting instalat si lansat în executie. Dupa acceptarea invitatiei, pe ecran apare bara de instrumente Online Meeting si documentul partajat. Participantii carora gazda le permite, pot lucra la document câte unul, pe rând, iar toti ceilalti observa modificarile efectuate. În timp ce altcineva lucreaza la document, gazda nu trebuie sa foloseasca mouse-ul. De asemenea, independent de lucrul cu documentul sau programul partajat, se poate discuta prin chat si folosi whiteboard-ul.
Pe baza datelor despre un participant: adresa pentru conferinta, adresa serverului de conferinta, putem configura contactul acestuia în Address Book, astfel încât sa-i trimitem invitatii la conferinte:
Deschidem în Address Book, contactul respectiv (dublu clic).
La tab-ul NetMeeting, introducem adresa serverului de conferinte (Conferencing Server) si adresa pentru conferinte (Conferencing Address) aceasta putând fi adresa e-mail a contactului sau alta adresa.
Apasam butonul Add.
Lansarea invitatiei la conferinta se va face de acum înainte din aceasta fereastra, folosind butonul Call Now.
Folosind panoul Contacts din coltul stânga-jos al ferestrei Outlook Express, putem vedea care dintre contacte este online, purta discutii chat cu acestia sau le putem trimite invitatii la conferinte sau jocuri:
Facem dublu clic pe un contact online din panoul Contacts, aparând o fereastra de instant messaging..
Apelam meniul Invite To Start NetMeeting pentru invitatie la conferinta, sau facem clic pe numele programului sau jocului (din lista de programe aparuta) pentru invitatie la folosirea acestuia.