![]() XHost |
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
Hyperlink-ul (hiperlegatura) este un text special ( hypertext ) sau un element grafic (imagine, buton, etc.) dintr-o pagina web, care permite deschiderea altei pagini.
Documentele HTML sunt fisiere cu extensia .htm sau .html. Ele se pot crea sau edita în Notepad sau orice alt editor de text. Spre deosebire de fisierele text obisnuite (cu extensia .txt), la deschidere continutul lor nu este afisat ca atare (precum în Notepad), ci este interpretat si apoi afisat de un browser web. Interpretarea se face pe baza unor tag -uri inserate in text, acestea fiind comenzi care precizeaza cum trebuie afisat documentul în orice browser si ce anume sa contina (texte, imagini, tabele, etc.). EXEMPLU: textul “<B>bine ati venit</B>” contine tag-urile <b> si </b>, care instruiesc browserele sa afiseze textul “ bine ati venit ” cu litere aldine (bold)).
Ansamblul regulilor standard de interpretare a tag-urilor de catre browsere formeaza asa-numitul limbaj HTML ( H yper T ext M arkup L anguage = limbaj de marcare a hipertextului) – acesta nefiind asadar un limbaj de programare. Pentru a observa codul sursa (HTML) al oricarei pagini web, în IE apelam meniul View – Source.
În general, etichetele (tag-uri) HTML au formatul:
<ETICHETA>Textul care va fi afectat de eticheta</ETICHETA>
Bara oblica “/” defineste eticheta de final ( end tag ). Dintre tag-urile HTML uzuale, mentionam:
<HTML>. . . </HTML> - marcheaza începutul si sfârsitul oricarei pagini web.
<HEAD>. . . </HEAD> - defineste antetul paginii (ce poate contine informatii introductive)
<BODY>. . . </BODY> - defineste corpul paginii, unde se introduc textul si alte obiecte.
<TITLE>. . . </TITLE> - textul respectiv apare în bara de titlu a browserului.
<P>. . .</P> – defineste un paragraf.
<BR> - determina scrierea textului care urmeaza, pe rândul urmator (break).
<B>. . . </B>, <I>. . . </I>, <U>. . . </U>, <TT>. . . </TT> - determina formatarea textului respectiv la nivel elementar: bold, italic, underline respectiv monospatiu.
<H1>. . . </H1> pâna la <H6>. . . </H6> - determina afisarea textului ca titlu de rang 1. . 6
<FONT SIZE=n>. . . </FONT> – stabileste marimea fontului cu care este scris textul, n fiind marimea fontului între 1 (foarte mic) si 7 (foarte mare).
<FONT FACE = “nume font”>. . . </FONT> (ex:: <FONT FACE=“Arial”>. . . </FONT>) - stabileste fontul pentru textul respectiv.
<FONT COLOR = “#rrggbb”>. . . </FONT> - determina culoarea fontului, rr, gg si bb reprezentând intensitatea culorilor rosu (red), verde (green) si respectiv albastru (blue) sub forma de numar hexazecimal (între 00 si FF). (ex: <FONT COLOR=“#FFFF00”> bine ati venit </FONT determina afisarea textului ”bine ati venit” cu litere galbene).
<CENTER>. . . <CENTER> - determina alinierea textului pe mijlocul paginii (exista si etichetele LEFT si RIGHT). Varianta pentru centrarea unui paragraf: <P ALIGN=”CENTER”>. . . </P>.
* * *
Paginile web pot contine si secvente de program, precum scripturi , applet-uri Java si controale ActiveX , care le maresc functionalitatea si interactivitatea.
Un script este un program creat în limbaje precum VBS (Visual Basic Script) si JS (Java Script), sau chiar cu un editor de text (ex. Notepad), care comanda calculatorului executarea unor comenzi sau programe. Comenzile scriptului se insereaza în codul sursa HTML al paginii web, fiind interpretate de catre browser.
@ Unele pagini web contin formulare – ferestre care permit colectarea anumitor date de la vizitatori (ex.: nume, adresa, sugestii, etc). Un formular se poate scrie în HTML (folosind tag-ul <FORM>) sau se poate crea folosind scripturi CGI (Common Gateway Interface) - programe speciale pentru transferul si prelucrarea datelor din formulare (de exemplu, scripturile CGI pot prelua datele dintr-un formular si trimite la o adresa de e- mail).
Un applet Java este un program scris în Java si apelat din codul sursa HTML al paginii (fiind un fisier cu extensia . class ), determinând aparitia în pagin a a unor obiecte interactive sau animatii. Tag-ul HTML folosit este <APPLET>.
Un control ActiveX este un mic program de sine statator, care se download-eaza dintr-o pagina web pentru a efectua diverse operatii. De exemplu, pentru scanarea antivirus online cu PC-Cillin, vizitam pagina http://housecall.trendmicro.com/ si apasam butonul “Virus Scan”. Ca rezultat, este descarcat automat în calculator un control ActiveX, care instaleaza antivirusul PC-Cillin si îl lansea za în executie. Controalele ActiveX sunt scrise de obicei în Java, C++ sau Visual Basic, ele fiind fisiere cu extensia .ocx .