![]() XHost |
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
Se pot insera în pagina imagini GIF, JPEG, BMP si PNG. Imaginile introduse pot folosi ulterior ca hyperlink-uri.
Pentru inserarea unei imagini:
Plasam cursorul în locul unde dorim sa apara imaginea.
Selectam butonul Image din bara Standard, sau apelam meniul Insert – Image. Va apare caseta de dialog Image Properties.
Introducem locatia si numele fisierului imagine, sau apasam Choose File (Alege fisier) pentru cautarea fisierului.
Introducem (optional) o descriere sumara a imaginii – un text alternativ care sa apara în timpul încarcarii imaginii în browser sau când încarcarea imaginilor este dezactivata.
Optional, selectam alte tab-uri din caseta Image Properties pentru modificarea proprietatilor imaginii (ex: aliniere centrata).
Apasam OK.
Se pot copia sau muta în pagina diferite obiecte (texte, imagini), folosind mecanismul Cut/Copy – Paste – la fel ca în Word.
@ Inserarea unei imagini în pagina se poate face rapid cu ajutorul tehnicii drag & drop.
N Se recomana nefolosirea de imagini BMP în paginile ce urmeaza a fi publicate pe Internet: datorita marimii lor, se încarca greu în browser.
Înainte de editarea proprietatilor imaginilor introduse, se recomanda salvarea sau publicarea paginii, pentru salvarea referintelor la imaginile introduse. Editarea proprietatilor imaginii inserate în pagina se realizeaza astfel:
Facem dublu clic pe imaginea inserata, sau o selectam si apasam butonul Image , aparând caseta Image Properties.
Selectam tab-ul Location pentru a edita ur matoarele proprietati:
Image Location : locatia si numele de fisier al imaginii.
Alternate Text : permite introducerea unei descrieri sumare a imaginii, vizibila în browser cât timp imaginea nu este încarcata.
Don't use alternate text : este optiunea cu efect invers celei anterioare.
Selectam tab-ul Dimensions pentru editarea urmatoarelor proprietati:
Actual Size : permite anularea tuturor schimbarilor de dimensiune si revenirea la dimensiunile originale ale imaginii. Custom Size : aceasta optiune permite specificarea unei noi înaltimi si latimi pentru imagine, în pixeli sau procentual. Schimbarile nu afecteaza fisierul imagine original, ci doar modul în care imaginea apare în pagina.
Constrain : permite pastrarea raportului dintre lungimea si latimea imaginii atunci când o redimensionam, pentru a nu fi deformata.
Selectam tab-ul Appearance pentru editarea urmatoarelor proprietati:
Spacing : marimea spatiului care înconjoara imaginea, între imagine si textul alaturat acesteia (in pixeli): sus si jos, la stânga si la dreapta sau folosind o bordura (border). Specificam valoarea 0 daca nu dorim bordura.
Align Text to Image : permite alegerea unui mod de aliniere a textului alaturat imaginii, fata de aceasta: sus (at the top), centrat (in the center), jos (at the bottom), încadrat spre stânga (wrap to left), încadrat spre dreapta (wrap to right). Modul de aliniere este indicat si printr-o icoana sugestiva.
Image Map : daca imaginea dispune de mapare ( contine zone cu rol de hyperlink – hot spots), butonul Remove permite eliminarea acesteia (maparea unei imagini va fi discutata mai jos).
Selectam tab-ul Link pentru editarea urmatoarelor proprietati:
Enter a web page location : permite transformarea imaginii în hiperlegatura (hyperlink). Introducem URL-ul paginii web care trebuie sa se deschida ca raspuns la clic pe imagine. Putem de asemenea selecta un semn de carte (anchor – ancora ) din pagina (creat în prealabil) pentru a afisa un anumit loc din pagina, sau un antet (heading), din lista drop-down. Butonul Choose File permite cautarea fisierului tinta pe harddisk sau în retea.
Show border around linked image : face ca imaginea sa fie înconjurata de culoarea specifica unui hyperlink (initial, albastra).
Apasam OK.
Aceste optiuni de formatare la nivel de document se acceseaza apelând meniul Format – Page Colors and Backgrounds. În caseta de dialog Page Colors and Backgrounds:
Pentru modificarea culorii de fundal (background) si a altor elemente: text normal, text hyperlink, etc., activam butonul radio Use custom colors si apasam butonul colorat asociat elementului respectiv, apoi alegem culoarea din paleta aparuta.
Pentru alegerea unei imagini de fundal (background image) introducem calea sau URL-ul fisierului imagine dorit, sau apasam butonul Choose File pentru a cauta acest fisier pe harddisk.